• Voor 12.00 uur besteld, volgende werkdag geleverd!
  • Gratis levering vanaf € 250

Verpakkingstape

Verpakkingstape

Welke verpakkingstape heb ik nodig?

Verpakkingstape wordt gebruikt bij het sluiten van verpakkingen. Deze verpakkingen zijn veelal kartonnen dozen die gemakkelijk en goed gesloten worden met een verpakkingstape. Bij het kiezen van de ideale verpakkingstape is van belang om de juiste informatie te hebben. Is de verpakkingstape wel geschikt voor jouw toepassing? Dit wordt bepaald door het materiaal waar de verpakkingstape zich aan moet hechten en het gewicht van de verpakking. Daarnaast hebben blootstelling aan vochtigheid, temperatuur en uv-straling invloed op de keuze voor de beste verpakkingstape. Raadpleeg onze Tapewijzer voor hulp bij het maken van de juiste keuze.

Tape belijming

Een tape bestaat uit twee componenten: De lijm en de rug die de lijm draagt. De kleefkracht van de lijm is van belang voor het maximale gewicht van de verpakking. Hoe hoger de kleefkracht van de lijm is, des te hoger kan het maximale gewicht van een pakket zijn. Temperatuur en uv-straling hebben invloed op de lijm en verzachten of verharden deze. Het effect van temperatuur en uv-straling op de lijm is afhankelijk van de lijmsoort. Zo bestaan er tapes met acryl belijming, solvent belijming en hotmelt belijming. Solvent is een natuurrubber belijming en hotmelt een andere naam voor een synthetisch rubber belijming.

Acryl belijming is van nature kleverig en is bestand tegen hoge temperaturen. Hoe langer een acryl tape bevestigd is, des te beter plakt hij. Solvent belijming heeft hoge kleefkracht vanaf het moment van aanbrengen en is goed bruikbaar bij lage temperaturen. Een verpakkingstape met hotmelt belijming heeft erg hoge kleefkracht. De belijming versmelt bij hogere temperatuur met de verpakking wat zorgt voor een goede sluiting.

Verschillende lijm dragers

Het materiaal van de rug bepaalt de rekbaarheid, de scheurbestendigheid en of de tape doorlatend of afstotend is. In onze verpakkingswebshop vind je tape met PVC, PP en papier als dragers. PVC tape is geluidsarm en elastisch. Een elastische tape is niet gemakkelijk met de hand te scheuren, maar dat is met een schaar, mesje of tapedispenser op te lossen. De PVC tape heeft een solvent belijming die zich gemakkelijk hecht aan materialen als papier, karton en kunststof. De voordelen van polypropyleen of PP tape is dat deze makkelijk met de hand te scheuren is en geluidsarm is bij een acryl belijming. Een PP acryl tape blijft lang goed en kan tegen UV-straling. PP tape is er ook als drager van hotmelt en solvent belijming. PP solvent tape heeft de langste houdbaarheid en is geschikt voor machinaal gebruik. PP hotmelt tape het minst geschikt voor gebruik bij lage temperaturen en heeft een mindere levensduur dan de andere twee PP tape varianten. PP solvent en PP hotmelt tapes maken meer geluid bij het afrollen dan PVC tape of PP acryl tape.

Papieren tape

Ben je op zoek naar een duurzame tape variant? Dan is papieren tape een goede oplossing. Er zijn verschillende soorten papieren verpakkingstapes. Je hebt papieren tapes die direct te gebruiken zijn met een goede kleefkracht dankzij de hotmelt of solvent belijming. De stevige tape kan eenvoudig met de hand gescheurd worden. Het is een milieuvriendelijke tape keuze, omdat deze gemakkelijk gerecycled kan worden samen met de kartonnen verpakking. Een alternatief voor papieren verpakkingstape is papieren plakband gegomd. Deze papieren plakband is gemaakt van kraftpapier en, net als papieren verpakkingstape, volledig recyclebaar samen met de doos. De plakband kleeft niet van zichzelf, maar moet nat gemaakt worden om zich te kunnen hechten aan een oppervlak. Dit kan met de hand of eenvoudig met een machine worden gedaan. De verpakking wordt stevig gesloten met de papieren plakband en kan alleen geopend worden door de tape open te snijden of scheuren. Papieren tape met versteviging is extra sterk en goed bestand tegen scheuren tijdens gebruik of transport.

Versterkte tape voor zware dozen

Filament tape is een gewapende tape met glasvezeldraden ter versteviging. De tape heeft als drager een glasvezel met PP of PET combinatie met synthetische lijm. De glasvezeldraden kunnen alleen in de lengte of in de lengte én breedte zijn aangebracht. Filament tape is ideaal voor het sluiten van zware dozen. Door de versteviging is het echter niet mogelijk om de tape met de hand te scheuren. Wil je een filament tape kopen?

Winkelwagen
Afrekenen