• Voor 12.00 uur besteld, volgende werkdag geleverd!
  • Gratis levering vanaf € 250

Wijziging wetgeving afvalzakken Vlaanderen (VLAREMA 8)

In 2021 werd de VLAREMA-wetgeving in Vlaanderen gewijzigd. Deze wijziging heeft gevolgen voor de inzameling van bedrijfsafval met als doel de stroom bedrijfsrestafval in 2022 met 15% te verminderen ten opzichte van 2013. De aangepaste wet vereist dat inzamelaars verplichte visuele controles uitvoeren op bedrijfsrestafval en de registratie van sorteerfouten. Om deze visuele controles mogelijk te maken komt er een verbod op het gebruik van niet-transparante afvalzakken in bedrijfsrestafval containers. 

 

Bedrijfsrestafval in containers

Voor het aanbieden van bedrijfsrestafval aan de inzamelaar in containers gelden deze aangepaste regels:

  • Sinds 1 januari 2022 mogen niet-transparante afvalzakken met een inhoud van meer dan 60 liter, niet meer worden gebruikt om bedrijfsrestafval in containers aan te bieden.
  • Vanaf 1 januari 2023 geldt dit verbod op alle niet-transparante afvalzakken die gebruikt worden om bedrijfsrestafval in containers aan te bieden. 

Bedrijfsrestafval in losse zakken

Bij het aanbieden van bedrijfsrestafval aan de inzamelaar in losse zakken is het gebruik van niet-transparante zakken nog wel toegestaan.

 

Wetgeving samenstelling kunststof afvalzakken

De wetswijziging omtrent niet-transparante afvalzakken komt bovenop de wetgeving over het gebruik van gerecycled kunststof in afvalzakken.

In deze bestaande wetgeving staat dat kunststof afvalzakken:

 

Alternatieve afvalzakken


Meer weten?

Heeft u vragen over de impact van de wetgeving voor u of heeft u vragen over een geschikt alternatief? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Indien u op zoek bent naar een alternatief, deel dan zo veel mogelijk informatie over uw huidige afvalzak (afmeting, inhoud, materiaal, dikte).


 

Winkelwagen
Afrekenen